Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  22,175,286
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Kỹ thuật hoá dược

Ngô Đại Hùng(1), Trần Quốc Tuấn, Nguyễn Thị Nhật Hằng, Ngô Đại Nghiệp, Võ Thanh Sang

Khảo sát điều kiện thu nhận axit gamma-aminobutyric từ dịch cám gạo bằng Lactobacillus

Optimisation of culture conditions for gamma-aminobutyric acid production in rice bran extracts

Khoa học & Công nghệ Việt Nam

2021

01B

42-48

1859 - 4794

Axit gamma-aminobutyric (GABA) là một chất có hoạt tính sinh học phân bố rộng rãi ở cả thực vật và động vật, có nhiều lợi ích cho sức khỏe. Mục tiêu của nghiên cứu này là khảo sát điều kiện tối ưu nuôi cấy Lactobacillus fermentum từ dịch cám gạo có khả năng sinh GABA hàm lượng cao. GABA được xác định bằng phương pháp sắc ký bản mỏng TLC. Trong nghiên cứu này, điều kiện thu nhận GABA bởi L. fermentum từ dịch chiết cám gạo được khảo sát. Chủng vi khuẩn L. fermentum cho thấy có tiềm năng sinh GABA cao. Các yếu tố ảnh hưởng tới quá trình sản xuất GABA như carbon, nitơ, khoáng, nồng độ cơ chất monosodium glutamate (MSG) và các điều kiện pH, thời gian cho quá trình lên men được khảo sát. Chủng L. fermentum được nuôi trong môi trường cám gạo bổ sung 1,5% lactose, 2% cao nấm men và 1% MSG, pH 6,0 trong thời gian 48 giờ cho kết quả nồng độ GABA đạt được cao (736 mg/l).

Gamma-aminobutyric acid (GABA) is a potent bioactive component that widely exists in both plants and animals, has numerous health benefits. This study aimed to optimise the fermentation process conditions for the growth of Lactobacillus fermentum f-rom rice bran extracts that have high potential to produce GABA. GABA content was assessed by thin-layer chromatography (TLC) method. In this study, fermenting conditions for medium production of GABA by L. fermentum f-rom rice bran extracts were optimised. L. fermentum showed high potential for GABA-producing ability. Some factors influencing the GABA production such as carbon sources, nitrogen sources, mineral salt sources, substrate concentration of monosodium glutamate (MSG), pH, and the time of fermentation were investigated. When the L. fermentum is cultivated in the rice bran extracts medium supplemented with 1.5% lactose, 2% yeast extract, and 1% MSG with pH 6.0 in 48 h, this strain showed high GABA at a concentration of 736 mg/l.

TTKHCNQG, CVv 8

  • [1] R. Di Cagno (2010), Synthesis of gamma- aminobutyric acid (GABA) by Lactobacillus plantarum DSM19463: functional grape must beverage and dermatological applications.,Appl. Microbiol. Biotechnol., 86(2), pp.731-741.
  • [2] Y.T. Tung (2011), Optimization of culture condition for ACEI and GABA production by lactic acid bacteria.,J. Food Sci., 76(9), pp.585-591.
  • [3] H. Li (2008), A high γ-aminobutyric acid-producing Lactobacillus brevis isolated f-rom Chinese traditional paocai.,Ann. Microbiol., 58(4), pp.649-653.
  • [4] M.C. Kook (2010), Enhanced production of gamma- aminobutyric acid using rice bran extracts by Lactobacillus sakei B2- 16.,J. Microbiol. Biotechnol., 20(4), pp.763-766.
  • [5] W.P. Hammes; R.F. Vogel (1995), The genus Lactobacillus.,The Genera of Lactic Acid Bacteria, 2, pp.19-54.
  • [6] N. Komatsuzaki (2005), Production of γ-aminobutyric acid (GABA) by Lactobacillus paracasei isolated f-rom traditional fermented foods.,Food Microbiol., 22(6), pp.497-504.
  • [7] S. Siragusa (2007), Synthesis of γ-aminobutyric acid by lactic acid bacteria isolated f-rom a variety of Italian cheeses.,Appl. Environ. Microb., 73(22), pp.7283-7290.
  • [8] Y.R. Cho (2007), Production of γ-amino-butyric acid (GABA) by Lactobacillus buchneri isolated f-rom kimchi and its neuroprotective effect on neuronal cells.,J. Microbiol. Biotechn., 17(1), pp.104-109.
  • [9] T. Qiu (2010), Pre-staining thin layer chromatography method for amino acid detection.,Afr. J. Biotechnol., 9(50), pp.8679- 8681.
  • [10] Lý Thị Kim Tuyến (2014), Nghiên cứu quy trình sản xuất γ-aminobutyric acid (GABA) từ dịch cám gạo bằng Lactobacillus.,Luận văn thạc sĩ khoa học
  • [11] N. Komatsuzaki (2016), Lactobacillus paracasei NFRI 7415 reduces liver lipid contents in C57BL/6J mice fed a high- fat diet.,Int. J. Clin. Nutr. Diet, 2, pp.1-5.
  • [12] A. Ratanaburee (2011), Enhancement of γ-aminobutyric acid in a fermented red seaweed beverage by starter culture Lactobacillus plantarum DW12.,Electron J. Biotechn., 14(3), pp.1-10.
  • [13] L.A. Nguyen (2015), Health-promoting microbes in traditional Vietnamese fermented foods: a review.,Food Sci. Hum. Well., 4(4), pp.147-161.
  • [14] J. Huang (2007), Biosynthesis of γ-aminobutyric acid (GABA) using immobilized whole cells of Lactobacillus brevis.,World J. Microbiol. Biotechnol., 23(6), pp.865-871.
  • [15] H. Aoki (2003), The production of a new tempeh-like fermented soybean containing a high level of γ-aminobutyric acid by anaerobic incubation with Rhizopus.,Biosci. Biotechnol. Biochem., 67(5), pp.1018-1023.
  • [16] Y. Cui (2020), Production of gamma-aminobutyric acid f-rom lactic acid bacteria: a systematic review.,Int. J. Mol. Sci., 21(3), p.995.
  • [17] K.B. Park; S.H. Oh (2007), Cloning, sequencing and expression of a novel glutamate decarboxylase gene f-rom a newly isolated lactic acid bacterium, Lactobacillus brevis OPK-3.,Biores. Technol., 98(2), pp.312-319.
  • [18] Y.C. Seo (2012), Enhancement of the cognitive effects of γ-Aminobutyric acid f-rom monosodium glutamate fermentation by Lactobacillus sakei B2-16.,Food Biotechnol., 26(1), pp.29-44.
  • [19] Trương Nhật Trung; Đống Thị Anh Đào (2016), Làm giàu hàm lượng gamma-aminobutyric acid (GABA) trên hạt đậu xanh dưới điều kiện nảy mầm hypoxia-anaerobic và đánh giá sự hao tổn này sau quá trình luộc.,Tạp chí Phát triển Khoa học và Công nghệ, 19(K7), tr.88-96.
  • [20] D.H. Ngo; T.S. Vo (2019), An up-dated review on pharmaceutical properties of gamma-aminobutyric acid.,Molecules, 24(15), pp.1-23.
  • [21] R. Dhakal (2012), Production of gaba (γ-Aminobutyric acid) by microorganisms: a review.,Braz. J. Microbiol., 43(4), pp.1230-1241.
  • [22] M.D. Humphries; T.J. Prescott (2010), The ventral basal ganglia, a se-lection mechanism at the crossroads of space, strategy, and reward.,Prog. Neurobiol., 90(4), pp.385-417.