



- Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam
62
Các công nghệ xử lý sinh học, xúc tác sinh học; lên men
Ngô Đại Hùng(2), Trần Quốc Tuấn, Nguyễn Thị Nhật Hằng, Huỳnh Anh Tuấn, Võ Thị Kim Thư, Nguyễn Thanh Bình, Ngô Đại Nghiệp(1), Võ Thanh Sang
Phân lập và tuyển chọn các chủng vi khuẩn Lactobacillus sinh gamma aminobutyric acid cao từ thực phẩm lên men truyền thống.
Isolation and se-lection of high gamma aminobutyric acid-producing Lactobacillus strains f-rom traditional fermented foods
Khoa học & công nghệ Việt Nam
2023
01B
20 - 25
1859-4794
TTKHCNQG, CVv 8
- [1] Y. Cui (2020), Production of gamma aminobutyric acid f-rom lactic acid bacteria: A systematic review.,Int. J. Mol. Sci., 21(3), pp.1-21.
- [2] Y.T. Tung (2011), Optimization of culture condition for ACEI and GABA production by lactic acid bacteria.,J. Food Sci., 76(9), pp.585-591.
- [3] A.S. Espinosa (2020), Gamma aminobutyric acid (GABA) production in milk fermented by specific wild lactic acid bacteria strains isolated f-rom artisanal Mexican cheeses.,Ann. Microbiol., 70(12), pp.1-11.
- [4] Lý Thị Kim Tuyến (2014), Nghiên cứu quy trình sản xuất γ-aminobutyric acid (GABA) từ dịch cám gạo bằng Lactobacillus.,Luận văn thạc sỹ khoa học
- [5] Trần Thị Ngoan; Quách Thị Việt; Nguyễn La Anh (2014), Nghiên cứu lên men dịch chiết phôi cám gạo để làm giàu gamma aminobutyric acid bởi chủng vi khuẩn probiotic Lactobacillus plantarum NCDC3.,Tạp chí Khoa học và Công nghệ, 52(5C), tr.154-158.
- [6] Quách Thị Việt; Dương Minh Khải; Đặng Thu Hương; Trần Thị Ngoan; Nguyễn La Anh (2013), Nghiên cứu đặc điểm chủng vi khuẩn probiotic Lactobacillus brevis NCTH24 có khả năng sinh tổng hợp gamma aminobutyric acid và khả năng ứng dụng trong biogurt.,Hội nghị Công nghệ Sinh học toàn quốc, tr.649-653.
- [7] S. Siragusa (2007), Synthesis of γ-aminobutyric acid by lactic acid bacteria isolated f-rom a variety of Italian cheeses.,Appl. Environ. Microbiol., 73(22), pp.7283-7290.
- [8] M. Diana (2014), Gamma aminobutyric acid as a bioactive compound in foods: A review.,J. Funct. Foods, 10, pp.407-420.
- [9] L.A. Nguyen (2015), Health-promoting microbes in traditional Vietnamese fermented foods: A review.,Food Sci. Hum. Well., 4(4), pp.147-161.
- [10] J.J. Wang (2003), Improvement of monacolin K, gamma aminobutyric acid and citrinin production ratio as a function of environmental conditions of Monascus purpureus NTU 601.,J. Ind. Microbiol. Biot., 30(11), pp.669-676.
- [11] H. Yang (2019), Analysis of the protective effects of γ-aminobutyric acid during fluoride-induced hypothyroidism in male Kunming mice.,Pharm. Biol., 57(5), pp.29-37.
- [12] T. Okada (2000), Effect of the defatted rice germ enriched with GABA for sleeplessness depression; autonomic disorder by oral administration.,J. Jpn. Soc. Food Sci. Technol., 47(8), pp.596-603.
- [13] P.M. Kat (2013), Effect of cheese containing gamma aminobutyric acid-producing lactic acid bacteria on blood pressure in men.,Pharma. Nutrition., 1(6), pp.141-148.
- [14] A.M. Abdou (2006), Relaxation and immunity enhancement effects of gamma aminobutyric acid (GABA) administration in humans.,Biofactors, 26(3), pp.201-208.
- [15] S.H. Oh (2005), Effect of water extract of germinated brown rice on adiposity and obesity indices in mice fed a high fat diet.,J. Food Sci. Nutr., 10(3), pp.251-256.