



- Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam
Bệnh học thuỷ sản
Mai Thị Minh Ngọc(1), Nguyễn Thị Thu Hiền, Vũ Thị Bích Huyền, Bùi Thị Hải Hòa(2), Lê Minh Hải(3)
Nghiên cứu chế tạo chế phẩm nhũ tương nano từ tinh dầu lá trầu không (Piper betle L.) ứng dụng phòng bệnh hoại tử gan tụy cấp tính AHPND ở tôm.
Research on preparation of nano-emulsions f-rom essential oil of betel leaf (Piper betle L.) for prevention of acute hepatopancreatic necrosis syndrome EMS/AHPND in shrimp
Nông nghiệp & Phát triển nông thôn
2022
11
59 - 65
1859-4581
TTKHCNQG, CVv 201
- [1] Lemos; M. F.; Lemos; M. F.; Pacheco; H. P.; Guimarães; A. C.; Fronza; M.; Endringer; D. C.; Scherer; R. (2017), Seasonal variation affects the composition and antibacterial and antioxidant activities of Thymus vulgaris.,Industrial Crops and Products, 95: 543-548).
- [2] Nevas; M.; Korhonen; A. R.; Lindström; M.; Turkki; P.; Korkeala; H. (2004), Antibacterial efficiency of Finnish spice essential oils against pathogenic and spoilage bacteria.,Journal of Food Protection, 67(1): 199-202.
- [3] Gilles; M.; Zhao; J.; Na; M.; Agboola; S. (2010), Chemical composition and antimicrobial properties of essential oils of three Australian Eucalyptus species.,Food Chemistry, 119(2): 731-737.
- [4] Söderhäll; K.; L. Cerenius (1992), Crustacean immunity.,Annual Review of Fish Diseases, pp. 3-23.
- [5] Dewi Sondari; Silvester Tursiloadi (2018), The effect of surfactan on formulation and stability of nanoemulsion using extract of Centella Asiatica and Zingiber Officinale.,AIP Conference Proceedings , Volume 2049, Issue 1.
- [6] Joyce Nirmala M.; Durai Latha; Gopakumar Vineet; Nagarajan Ramamurthy (2020), Preparation of Celery Essential Oil-Based Nanoemulsion by Ultrasonication and Evaluation of Its Potential Anticancer and Antibacterial Activity.,International Journal of Nanomedicine 2020:15 7651–7666).
- [7] Ravi M.; Sudhakar T.; Sudhakaran R.; Parameswaran V.; Thyagarajan R. (2019), Antibacterial property of neem nanoemulsion against Vibrio anguillarium infection in Asian sea bass (Lates calcarifer).,Indian Journal of Geo Marine Sciences Vol. 48 (08), pp. 1222-1226.
- [8] Jalaja Somasekharan Swathy; Prabhakar Mishra; John Thomas; Amitava Mukherjee; Natarajan Chandrasekaran (2014), Nanometric neem oil emulsification through microfluidization and its therapeutic potential against Aeromonas culicicola infection in Cyprinus carpio.,Flavor and fragrance journal
- [9] Swathy J. S.; Prabhakar; Mishra; Thomas; John; Amitava; Mukherjee (2018), Antimicrobial potency of high-energy emulsified black pepper oil nanoemulsion against aquaculture pathogen.,Aquaculture 491, Issue: 2, Extent: 210-220.
- [10] Shameem P. M. D.; Thirumal M. B. (2013), A preliminary antimicrobial screening on leaves of Piper betle Linn.,Contemporary Investigations and Observations in Pharmacy, 2(1): 22-26.
- [11] Huỳnh Kim Diệu; Nguyễn Thành Văn (2011), Sự thuần chủng và hoạt tính kháng khuẩn của cây trầu không (Piper betle) và cây Lốt (Piper lolot) ở đồng bằng sông Cửu Long.,Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ, 17b: 282-288.
- [12] Đặng Thị Lụa; Nguyễn Thị Hạnh; Hoàng Hải Hà; Trương Thị Mỹ Hạnh; Phan Thị Vân (2015), Tác dụng diệt khuẩn in vitro của dịch chiết lá trầu không (Piper betle L.) và dịch chiết lá ổi (Psidium guajava) đối với vi khuẩn gây bệnh hoại tử gan tụy cấp tính trên tôm nuôi nước lợ.,Tạp chí Khoa học và Công nghệ, 11: 106-113.
- [13] Đỗ Thị Hòa; Bùi Quang Tề; Nguyễn Hữu Dũng; Nguyễn Thị Muội (2004), Bệnh học thủy sản.,
- [14] Đỗ Tất Lợi (2003), Những cây thuốc và vị thuốc Việt Nam.,