Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  22,079,742
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Khoa học nông nghiệp

BB

Đoàn Thị Kiều Tiên, Nguyễn Hồ Anh Trung, Huỳnh Nguyễn Thúy Quỳnh, Huỳnh Thị Ngọc Mi, Nguyễn Ngọc Thạnh, Huỳnh Xuân Phong(1)*

Đánh giá khả năng lên men của Saccharomyces cerevisiace HG1.3 và điều kiện bảo quản rượu vang trái giác

Evaluation of the fermentative activity of Saccharomyces cerevisiae HG1.3 and condition for threeleaf cayratia wine preservation

Tạp chí Khoa học và Công nghệ Việt Nam - B

2024

5B

70

Giác (Cayratia trifolia L.) là một trong những loại dây leo mọc hoang, là nguyên liệu có tiềm năng trong lên men rượu vang. Giác có trái màu xanh, khi chín chuyển sang màu tím đậm và được tìm thấy nhiều ở các tỉnh Đồng bằng sông Cửu Long. Nghiên cứu này nhằm khảo sát hoạt tính lên men trái giác của nấm men Saccharomyces cerevisiae HG1.3 ở thể tích 1, 2 và 4 lít...

Threeleaf cayratia (Cayratia trifolia L.) is a wild climbing vine species that has potential raw material for wine production. Berries are green and turn purple when ripe, widely distributed in the Mekong delta provinces of Vietnam. This study aimed to investigate the threeleaf cayratia winefermentation activity of Saccharomyces cerevisiae HG1.3 at the volumes of 1, 2, and 4 litres, along with examining the colour stability of the wine under different storage temperatures and packaging methods...

  • [1] D.T.K. Tien, H.T.N. Mi, D.T.T. Nhung, et al. (2022), The effectiveness of pectinase and stability of soursop (Annona muricata) wine quality during storage,TNU Journal of Science and Technology
  • [2] F. Mattivi, P. Arapitsas, D. Perenzoni, et al. (2015), Influence of storage conditions on the composition of red wines,Advances in Wine Research
  • [3] M. Rein (2005), Copigmentation Reactions and Color Stability of Berry Anthocyanin,
  • [4] A.G. Pozo, I. Arozarena, M.J. Noriega, et al. (2010), Short- and long-term effects of micro-oxygenation treatments on the colour and phenolic composition of a cabernet sauvignon wine aged in barrels and/or bottles,European Food Research and Technology
  • [5] A. Sofia, S. Eygenia (2017), Influence of storage conditions on the quality c-haracteristics of wines,EC Nutrition
  • [6] A. Reynolds, M. Cliff, B. Ginard, et al. (2001), Influence of fermentation temperature on composition and sensory properties of Semillon and Shiraz wines,American Journal of Enology and Viticulture
  • [7] N.V. Thanh, N.M. Thuy, T.T. Que, et al. (2013), Using isolated and purified yeast for pineapple (Cau Duc, Hau Giang) wine processing,CTU Journal of Science
  • [8] D.T.K. Tien, D.T.T. Nhung, L.T. An, et al. (2021), Isolation and se-lection of yeasts f-rom soursop (Annona muricata) for wine fermentation,Vietnam Journal of Science Technology – MOST
  • [9] (2002), Wine – Specification,
  • [10] (1979), Food Products Sensorial Analysis Method by Fronting Mark,
  • [11] D.T.K. Tien, L.D.Q. Binh, H.T.N. Mi, et al. (2023), Investigation of wine fermentation of three-leaf cayratia (Cayratia trifolia L.) using Sacc-haromyces cerevisiae 2.1,F1000 Research
  • [12] D.T.K. Tien, D.L. Khoa, H.T.N. Mi, et al. (2022), Preliminary on the fermentation of three-leaf cayratia (Cayratia trifolia L.) wine using Sacc-haromyces cerevisiae YB3K at room temperature,TNU Journal of Science and Technology
  • [13] D.T.K. Tien, H.T.N. Mi, T.T.T. Van, et al. (2022), Fermentation conditions, total polyphenol content, and antioxidant activity of three-leaf cayratia (Cayratia trifolia L.) wine prepared using thermotolerant yeast Sacc-haromyces cerevisiae HG1.3,Asia-Pacific Journal of Science and Technology
  • [14] D.T.K. Tien, H.T.N. Mi, D.D. Nguyen, et al. (2018), Total polyphenol content and antioxidant capacity of Cayratia trifolia (L) Domin berries before and after fermentation using thermotolerant yeast Sacc-haromyces cerevisiae HG1.3,Vietnam Journal of Science Technology – MOST
  • [15] D.T.K. Tien, T.H.Y. Vien, H.D.L. Bui, et al. (2018), Se-lection of thermotolerant yeasts and application in wine production f-rom three-leaf cayratia (Cayratia trifolia L.) in Hau Giang,CTU Journal of Science