



- Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam
62
Các công nghệ sản phẩm sinh học, vật liệu sinh học, chất dẻo sinh học, nhiên liệu sinh học, các hóa chất được chiết tách từ sinh học, các vật liệu mới có nguồn gốc sinh học.
Trần Chí Hải, Hà Thị Thanh Nga, Cao Thị Mai Hương, Đinh Thị Ngọc Tuyền, Phan Văn Mẫn(1)
Ảnh hưởng của các điều kiện trích ly bằng ethanol đến hàm lượng polyphenol, triterpenoid và khả năng kháng oxy hóa của dịch chiết rau ngổ trâu
Impacts of ethanol - extraction conditions on polyphenol, triterpenoid contents and antioxidant activities of Enhydra fluctuans Lour extract
Tạp chí Công Thương
2023
4
358-363
0866-7756
In Vietnam, Enhydra fluctuans Lour widely grows in different areas. It contains many bioactive compounds that are popularly used in the medical and pharmaceutical industry. This study explores the impacts of some factors on the extraction of bioactive compounds, such as triterpenoids and polyphenols, from Enhydra fluctuans Lour. The results show that the triterpenoid and polyphenol content in the extract from Enhydra fluctuans Lour are 28,62 ± 1,19 mg/g and 4,02 ± 0,06 mg/g, respectively when the ethanol concentration is 70%, the raw material to solvent ratio is 1/20 (w/v), the extraction temperature is 50°C and the extraction time is 120 minutes. The obtained extract has an antioxidant capacity (DPPH test) equivalent to 0,01 g Trolox/mL.
TTKHCNQG, CVv 146