



- Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam
Cây công nghiệp và cây thuốc
Hoàng Đắc Khải, Đỗ Mạnh Cường(4), Hoàng Thanh Tùng(3), Nguyễn Quang Vinh, Đoàn Mạnh Dũng, Nguyễn Bá Nam, Lê Văn Thức(1), Vũ Quốc Luận, Nguyễn Thị Như Mai(2), Dương Tấn Nhựt, Hoang Thanh Tung(5)
Tỷ lệ nảy mầm, khả năng sinh trưởng và sự tích lũy hoạt chất của 5 giống artichoke nhập nội (Cynara scolymus L.) trồng tại tỉnh Lâm Đồng
Germination, growth, and secondary compounds accumulation of 5 introduced artichoke cultivars (Cynara scolymus L.) cultivated in Lam Dong province
Khoa học & công nghệ Việt Nam
2022
02B
37 - 42
1859-4794
TTKHCNQG, CVv 8
- [1] G. Pandino (2012), Variation in polyphenol profile and head morphology among clones of globe artichoke se-lected f-rom a landrace.,Scientia Horticulturae, 138, pp.259-265.
- [2] K. Schutz (2006), C-haracterization and quantification of anthocyanins in se-lected artichoke (Cynara scolymus L.) cultivars by HPLC-DAD-ESI-MSn.,Analytical and Bioanalytical Chemistry, 384, pp.1511-1517.
- [3] S.A. Bekheet (2014), Callus production of globe artichoke and milk thistle: in vitro hypolipidemic and antioxidant activities.,World Journal of Pharmaceutical Research, 3(4), pp.1-17.
- [4] T. Bareke (2018), Biology of seed development and germination physiology.,Advances in Plants and Agriculture Research, 8(4), pp.336- 346.
- [5] (1999), International Seed Testing Association.,International Rules for Seed Testing. vol. 27 supplement.
- [6] X. Long (2010), Seawater stress differentially affects germination, growth, photosynthesis, and ion concentration in genotypes of Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.).,Journal of Plant Growth Regulation, 29(2), pp.223-231.
- [7] D.B. Duncan (1955), Multiple range and multiple F tests.,Biometrics, 11(1), pp.1-42.
- [8] B.H.T. Thi; M.K. Park (2008), Total phenolic compounds and flavonoids in the parts of artichoke (Cynara scolymus L.) in Viet Nam.,Journal of Environmental Science International, 17(1), pp.19-27.
- [9] N.J. Jun (2007), Radical scavenging activity and content of cynarin (1, 3-dicaffeoylquinic acid) in artichoke (Cynara scolymus L.).,Journal of Applied Biological Chemistry, 50(4), pp.244-248.
- [10] F. Conti (2005), An annotated checklist of the Italian vascular flora.,Phytotaxa, 428p.
- [11] Hoang Thanh Tung (2020), Assessment of fungi and viruses in artichoke (Cynara scolymus L.) in Da Lat, Lam Dong province.,Vietnam Journal of Biotechnology, 18(4), pp.679-691.
- [12] D. Gallitelli; T. Mascia; G.P. Martelli (2012), Viruses in artichoke.,Advances in Virus Research, 84, pp.289-324.
- [13] S. Bekheet; V. Sota (2019), Biodiversity and medicinal uses of globe artichoke (Cynara scolymus L.) plant.,Journal of Biodiversity Conservation and Bioresource Management, 5(1), pp.39-54.
- [14] S. Ancona (2021), Micropropagation supports reintroduction of an apulian artichoke landrace in sustainable cropping systems.,Agronomy, 11(6), DOI: 10.3390/agronomy11061169.
- [15] Hoàng Đắc Khải (2021), Cải thiện khả năng ra rễ in vitro và thích nghi ở giai đoạn vườn ươm của cây artichoke 'giống tím' và cây artichoke 'giống xanh'.,Tạp chí Công nghệ Sinh học, 19(1), tr.129-145.
- [16] G. Pandino (2011), Phenolic acids and flavonoids in leaf and floral stem of cultivated and wild Cynara cardunculus L. Genotypes.,Food Chemistry, 126(2), pp.417-422.
- [17] R. Spanò (2018), A protocol for producing virus-free artichoke genetic resources for conservation, breeding, and production.,Agriculture, 8(3), DOI: 10.3390/agriculture8030036.
- [18] P. Bianco; P.G. Robey (2000), Marrow stromal stem cells.,Journal of Clinical Investigation, 105(12), pp.1663-1668.