



- Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam
Nuôi trồng thuỷ sản
Vũ Ngọc Bội(1), Nguyễn Thị Mỹ Trang, Đặng Xuân Cường, Võ Long Hải
Ảnh hưởng của nhiệt độ và thời gian chần tiền sấy đến hàm lượng, hoạt tính sinh học của dịch chiết từ rong mơ Sargassum polycystum Ninh Thuận
Effect of blanching temperature and time on the content and bioactivity of extract from brown algae Sargassum polycystum in Ninh Thuan sea
Tạp chí Khoa học - Công nghệ Thủy sản
2018
3
9-16
1859-2252
TTKHCNQG, CVv 400
- [1] . Zhu, Q. Y., Hackman, R. M., Ensunsa, J. L., Holt, R. R., Keen, C. L. (2002), Antioxidative activities of oolong tea,Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50, 6929-6934.
- [2] Ric-hardson, J. C., Dettmar, P. W., Hampson, F. C., Melia, C. D. (2004), A simple, high throughput method for the quantification of sodium alginates on oesophageal mucosa,European Journal of Pharmaceutics and Biopharmaceutics, 57, 299-305.
- [3] Prieto, P., Pineda, M., Aguilar, M (1999), Spectrophotometric quantitation of antioxidant capacity through the formation of a phosphomolybdenum complex: Specifi c application to the determination of vitamin E,Analytical Biochemistry, 269, 337-341.
- [4] Owen, E. C. (1954), The carotene, carotenoid and chlorophyll contents of some Scottish seaweeds,Journal of Science of Food and Agriculture, 5(9), 449-453.
- [5] Jeffrey, S. W., Humphrey, G. F (1975), New spectrophotometric equations for determining chlorophylls a, b, c1 and c2 in higher plants, algae and natural phytoplankton.,Biochemie und Physiologie der Pfl anzen, 167, 191-194.
- [6] Ife, F.J., Bas K. (2003), Preservation of fruit and vegetables,Agromisa Foundation, Wageningen, 86pp
- [7] Faller, A. L. K., Fialho, E. (2009), The antioxidant capacity and polyphenol content of organic and conventional retail vegetables after domestic cooking.,Food Research International, 42, 210-215.
- [8] Eko, S., A, S. F., Tri, W. A., Septian, R., Ayunda, D. W (2017), Effects of Different Heat Processing on Fucoxanthin, Antioxidant Activity and Colour of Indonesian Brown Seaweeds,2nd International Conference on Tropical and Coastal Region Eco Development, 55, 012063.
- [9] Ela, E., Steven, M.S., Colin, L.R (2015), Chapter 2 Application of various immobilization techniques for algal bioprocesses,N.R. Moheimani et al. (eds.), Biomass and Biofuels f-rom Microalgae, Biofuel and Biorefi nery Technologies. Springer International Publishing Switzerland
- [10] Devillé, C.; Gharbi, M.; Dandrifosse, G.; Peulen, O. (2007), Study on the effects of laminarin, a polysacc-haride f-rom seaweed, on gut c-haracteristics.,J. Sci. Food Agric., 87, 1717-1725
- [11] Dang, X. C., Vu, N. B., Tran, T. T. V., Le, N. H. (2016), Effect of storage time on phlorotannin content and antioxidant activity of six Sargassum species f-rom Nhatrang Bay, Vietnam,Journal of Applied Phycology, 28(1), 567–572
- [12] Blois, M. S (1958), Antioxidant determinations by the use of a stable free radical,Nature, 26, 1199-1200
- [13] BenAziz, A., Grossman, S., Ascarelli, I., Budowski, P. (1970), Linoleate oxidation induced by lipoxygenase and hemeproteins: A direct spectrophotometric assay,Analyt Biochem, 34, 88-100
- [14] Archana, P., Mohit, C. K., Ajay, K. (2014), Bioactive Compounds and Properties of Seaweeds - A Review,Open Access Library Journal, 1, e752.
- [15] Bùi Minh Lý, Lê Như Hậu (2010), Đánh giá hiện trạng và nghiên cứu giải pháp bảo vệ nguồn lợi rong mơ (Sargassum) tại Khánh Hòa,Báo cáo tổng kết đề tài nghiên cứu khoa học cấp tỉnh Khánh Hòa, Khánh Hòa