



- Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam
Dịch tễ học
Nguyễn Thị Như Hạ, Nguyễn Lê Anh Đào, Huỳnh Thị Kim Duyên, Nguyễn Quốc Thịnh, Trần Minh Phú(1), Kazufumi Osako, Toshiaki Ohshima
Ảnh hưởng của gluten, protein đậu nành và cao chiết hương thảo (Rosmarinus officinalis) đến chất lượng chả cá từ thịt dè cá tra (Pangasianodon hypophthalmus)
Effects of gluten, soy protein and rosemary (Rosmarinus officinalis) extract on the quality of fish balls made from striped catfish (Pangasianodon hypophthalmus) flesh trimmings
Khoa học (Đại học Cần Thơ)
2022
2
260-269
1859-2333
TTKHCNQG, CVv 403
- [1] Yu, L., Scanlin, L., Wilson, J., & Schmidt, G. (2002), Rosemary extracts as inhibitors of lipid oxidation and color change in cooked turkey products during refrigerated storage,Journal of Food Science, 67(2), 582-585. https://doi.org/10.1111/j.1365- 2621.2002.tb10642.x
- [2] Thành, V. C., Liên, Q. T. A., & Tú, N. H. (2010), Tìm dấu chỉ thị protein tương quan với hàm lượng protein trên hạt đậu nành bằng phương pháp điện di SDS-PAGE,Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ, 180-188
- [3] (1979), Quyết định số: 722/QĐ, ngày 31/12/1979 về việc “Quy định phương pháp kiểm tra chất lượng sản phẩm thực phẩm bằng cảm quan cho điểm”,https://vanbanphapluat.co/tcvn-3215-1979- sanpham-thuc-pham-phan-tich-cam-quanphuongphap-cho-diem
- [4] Undeland, I., & Lingnert, H. (1999), Lipid oxidation in fillets of herring (Clupea harengus) during frozen storage. Influence of prefreezing storage,Journal of Agricultural and Food Chemistry, 47(5), 2075-2081. https://doi.org/10.1021/jf980944w
- [5] Tsuchiya, H., Sato, M., Miyazaki, T., Fujiwara, S., Tanigaki, S., Ohyama, M., & Iinuma, M. (1996), Comparative study on the antibacterial activity of phytochemical flavanones against methicillinresistant Staphylococcus aureus,Journal of Ethnopharmacology, 50(1), 27-34. https://doi.org/10.1016/0378-8741(96)85514-0
- [6] Trúc, T. T., Hưng, L. H., & Mười, N. V. (2013), Ảnh hưởng của quá trình rửa và cryoprotectant đến đặc tính cấu trúc surimi từ thịt dè cá tra,Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ, (27) 79-87
- [7] Thiangthum, S., Dejaegher, B., Goodarzi, M., Tistaert, C., Gordien, A. Y., Hoai, N. N., & Vander Heyden, Y. (2012), Potentially antioxidant compounds indicated f-rom Mallotus and Phyllanthus species fingerprints,Journal of Chromatography B, 910, 114-121. https://doi.org/10.1016/j.jchromb.2012.06.025
- [8] Semb, T. N. (2012), Analytical methods for determination of the oxidative status in oils,(Master's thesis, Institutt for bioteknologi)
- [9] Sarker, S. D., Nahar, L., & Kumarasamy, Y. (2007), Microtitre plate-based antibacterial assay incorporating resazurin as an indicator of cell growth, and its application in the in vitro antibacterial screening of phytochemicals,Methods, 42(4), 321-324. https://doi.org/10.1016/j.ymeth.2007.01.006
- [10] Sallam, K. I., Ishioroshi, M., & Samejima, K. (2004), Antioxidant and antimicrobial effects of garlic in chicken sausage,LWT-Food Science and Technology, 37(8), 849-855. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2004.04.001
- [11] Raharjo, S., Sofos, J. N., & Schmidt, G. R. (1992), Improved speed, specificity, and limit of determination of an aqueous acid extraction thiobarbituric acid-C18 method for measuring lipid peroxidation in beef,Journal of Agricultural and Food Chemistry, 40(11), 2182- 2185. https://doi.org/10.1021/jf00023a027
- [12] Quang, N. H. (2005), Guidelines for handling and preservation of fresh fish for further processing in Vietnam,Iceland (Eur): The United Nation University Fisheries Training Programme
- [13] Powell, C. J., Connelly, J. C., Jones, S. M., Grasso, P., & Bridges, J. W. (1986), Hepatic responses to the administration of high doses of BHT to the rat: their relevance to hepatocarcinogenicity,Food and Chemical Toxicology, 24(10-11), 1131-1143. https://doi.org/10.1016/0278-6915(86)90299-1
- [14] Trâm, L. H., Hiền, P. T., & Phượng, P. T. Đ. (2018), Ảnh hưởng của gluten, tinh bột biến tính, bột mì đến một số đặc tính của chả cá từ phụ phẩm cá chẽm,Tạp chí Nghề cá sông Cửu Long, (9), 119-125
- [15] Ofstad, R., Kidman, S., Myklebust, R., & Hermansson, A. M. (1993), Liquid holding capacity and structural changes during heating of fish muscle: cod (Gadus morhua L.) and salmon (Salmo salar),Food structure, 12(2), 4
- [16] (2006), Aerobic Plate Count in Foods (Method 86), 4th edition,Nordic Committee on Food Analysis. Oslo, Norway
- [17] Mười, N. V., Hưng, L. H. & Trúc, T. T. (2012), Một số ảnh hưởng đến đặc tính cấu trúc và khả năng bảo quản thanh giả cua từ surimi thịt dè cá tra (Pangasianodon Hypophthalmus), (24a), 233-243,
- [18] Đào, N. L. A., Duyên, H. T. K., Hạ, N. T. N., Phú, T. M., Thịnh, N. Q., Osako, K. & Ohshima T. (2020), Ảnh hưởng của cao chiết cây hương thảo đến chất lượng chả cá thát lát còm và dè cá tra trong điều kiện bảo quản lạnh,Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ, (56), 273-281. https://doi.org/10.22144/ctu.jsi.2020.031
- [19] Hùng, N. Đ. (2011), Nghiên cứu sử dụng thịt dè cá tra trong chế biến thanh cua giả,Luận văn thạc sĩ Khoa học Nông nghiệp. Đại học Cần Thơ
- [20] (1991), A manual of standard methods for measuring and specifying the properties of surimi.Technical subcommittee of the surimi and surimi seafoods committee,National Fisheries Institute, Washington, DC, USA. pp: 1-64
- [21] Maqsood, S., Benjakul, S., & Balange, A. K. (2012), Effect of tannic acid and kiam wood extract on lipid oxidation and textural properties of fish emulsion sausages during refrigerated storage,Food Chemistry, 130(2), 408-416. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2011.07.065
- [22] Yến, M. T. B., &Ngọc, N.,T. (2014), Nghiên cứu sản xuất sản phẩm paste tôm,Tạp chí Khoa học Công nghệ, (15), 11-14
- [23] Luo, Y., Shen, H., Pan, D., & Bu, G. (2008), Gel properties of surimi f-rom silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) as affected by heat treatment and soy protein isolate,Food Hydrocolloids, 22(8), 1513-1519. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2007.10.003
- [24] Latimer Jr, G. W. (2016), Official methods of analysis of AOAC International 20th edition, Appendix D, Guidelines for collaborative study procedures to validate c-haracteristics of a method of analysis,Gaithersburg, MD, USA
- [25] (1991), Section 74A, International Dairy Federation,IDF-Square Vergote 41, Brussels
- [26] Giang, H. T., Oanh, D. T. H., Út, V. N., & Phú, T. Q. (2013), Thành phần hóa học, hoạt tính chống oxy hóa của hỗn hợp polysacc-harid ly trích từ rong mơ Sargassum microcystum,Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ, 183-191
- [27] Hao, Y. Y., Brackett, R. E., & Doyle, M. P. (1998), Efficacy of plant extracts in inhibitingAeromonas hyd-rophilaandListeria monocytogenesin refrigerated, cooked poultry,Food Microbiology, 15(4), 367-378. https://doi.org/10.1006/fmic.1997.0193
- [28] Guran, H. S., Oksuztepe, G., Coban, O. E., & Incili, G. K. (2015), Influence of different essential oils on refrigerated fish patties produced f-rom bonito fish (Sarda sarda Bloch, 1793),Czech Journal of Food Sciences, 33(1), 37-44. https://doi.org/10.17221/188/2014-CJFS
- [29] Gerard, D., Quirin, K.W., & Schwarz E. (1995), CO2 – Extracts f-rom rosemary and sage,Int Food Market Technol, 9(5), 46–55
- [30] Estévez, M., Ventanas, S., Ramírez, R., & Cava, R. (2005), Influence of the addition of rosemary essential oil on the volatiles pattern of porcine frankfurters,Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53(21), 8317-8324. https://doi.org/10.1021/jf051025q
- [31] Erkan, N., Ayranci, G., & Ayranci, E. (2008), Antioxidant activities of rosemary (Rosmarinus Officinalis L.) extract, blackseed (Nigella sativa L.) essential oil, carnosic acid, rosmarinic acid and sesamol,Food Chemistry, 110(1), 76-82. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.01.058
- [32] Corbo, M. R., Di Giulio, S., Conte, A., Speranza, B., Sinigaglia, M., & Del Nobile, M. A. (2009), Thymol and modified atmosphere packaging to control microbiological spoilage in packed fresh cod hamburgers,International Journal of Food Science & Technology, 44(8), 1553-1560. https://doi.org/10.1111/j.1365- 2621.2008.01822.x
- [33] Collins, M. A., & C-harles, H. P. (1987), Antimicrobial activity of Carnosol and Ursolic acid: two anti-oxidant constituents of Rosmarinus officinalis L.,Food Microbiology, 4(4), 311-315. https://doi.org/10.1016/S0740-0020(87)80005-9
- [34] (2007), Quyết định số 46/2007/QĐ-BYT ngày 19/12/2007 về “Quy định giới hạn tối đa ô nhiễm sinh học và hóa học trong thực phẩm”,http://www.fsi.org.vn/pic/files/462007qdbyt.pdf
- [35] Benjakul, S., Seymour, T. A., Morrissey, M. T., & An, H. (1997), Physicochemical changes in Pacific whiting muscle proteins during iced storage,Journal of Food Science, 62(4), 729- 733. https://doi.org/10.1111/j.1365- 2621.1997.tb15445.x
- [36] Bauman, D., Hadolin, M., Rizner-Hra, A., & Knez, Z. (1999), Supercritical fluid extraction of rosemary and sage antioxidants,Acta Alimentaria (Budapest), 28(1), 15-28
- [37] Bak, L. S., Andersen, A. B., Andersen, E. M., & Bertelsen, G. (1999), Effect of modified atmosphere packaging on oxidative changes in frozen stored cold water shrimp (Pandalus borealis),Food Chemistry, 64(2), 169-175. https://doi.org/10.1016/S0308-8146(98)00152-6
- [38] (2016), Official Methods of Anlysis of AOAC International, 20th Edition, George W. Latimer, Jr (Eds), Volume I,
- [39] Altmann, H. J., Grunow, W., Mohr, U., RichterReichhelm, H. B., & Wester, P. W. (1986), Effects of BHA and related phenols on the forestomach of rats,Food and Chemical Toxicology, 24(10-11), 1183-1188. https://doi.org/10.1016/0278-6915(86)90306-6